Even geduld aub..
Busy loader
print
A A A

Teken bij een Oudduitse herder en in zijn algemeenheid

Teken worden een steeds groter probleem in Nederland. Teken kunnen zeer gevaarlijke ziekten overbrengen. Natuurlijk is niet iedere teek besmet. Toch is het goed om hiermee rekening te houden en een andere route te kiezen als je merkt dat je hond na een wandeling vol met teken zit. Houd honden aan de riem, zodat zij niet de struiken in kunnen. Hier zitten immers de teken op hun slachtoffer te wachten.

Tekensoorten
Er zijn vele honderden tekensoorten. In nederland komt een bepaalde soort veel voor, de Ixodes ricinus. Dit is de soort die de Ziekte van Lyme overbrengt. Een andere soort teek, oorspronkelijk afkomstig uit zuidelijke landen rondom de Middellandse zee, wordt sinds 2004 op diverse plaatsen in nederland gevonden. Het gaat hier om de Dermacentor-teek, die de ziekte Babesia kan overbrengen. Een derde belangrijke tekensoort is de Rhipicephalus sanguineus die afkomstig is uit de zuidelijke landen rondom de Middellandse zee. Deze teken brengen de voor honden gevaarlijke ziekte Babesiose en Ehrlichiose over.

Bestrijding en preventie
Natuurlijk is niet iedere teek besmet. Toch is het goed om hiermee rekening te houden en een andere route te kiezen als je merkt dat je hond na een wandeling vol met teken zit. Houd honden aan de riem, zodat zij niet de struiken in kunnen. Hier zitten immers de teken op hun slachtoffer te wachten.

Pulvex
Op dit moment het beste middel in de bestrijding tegen teken bij de hond is Pulvex. Dit middel in druppelvorm dient eenmaal per 4 weken in de nek te worden toegediend. Pulvex zorgt ervoor dat de teek al verlamd van de hond valt vóórdat hij gebeten heeft. Het werkt effectief tegen vijf tekensoorten. Het beschermt alleen niet voldoende tegen vlooien. Daarvoor kan het veilig gecombineerd worden met Stronghold.

Scalibor Tekenband
Vooral voor langere bescherming in het buitenland voorkomt het aanhechten van de teek. De tekenband beschermt daarnaast tegen enkele andere parasieten, waaronder het zandvliegje. Deze mag gecombineerd worden met de Stronghold vlooiendruppels. Op deze manier is uw hond optimaal beschermd tegen alle belangrijkste buitenlandziekten zoals hartworm, ziekte van Lyme en leishmania.

Ziekte van Lyme
Bij de hond (en de mens) is inmiddels de Ziekte van Lyme een veelvoorkomend probleem. Bij de kat komt de ziekte maar heel zelden voor. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie, Borrelia Burgdorfi, die via het speeksel van de teek op dier en mens wordt overgedragen. Een behandeling met antibiotica is van groot belang. Wanneer de ziekte niet in een vroeg stadium met antibioticum wordt behandeld wordt de ziekte chronisch en onbehandelbaar.

De ziekteverschijnselen bij de mens zijn:

- Een rode ring rond de plaats van de beet 
- Griepachtige verschijnselen, zoals koorts, hoofdpijn en spierpijn 
- Verlammingsverschijnselen en zenuwpijnen
- Soms pas na een jaar of langer aanhoudende gewrichtsklachten

Babesia
Een andere ziekte die kan worden overgebracht door teken is Babesia. Dit wordt veroorzaakt door een parasiet, die zich nestelt in de rode bloedcellen. Door de parasiet gaan de rode bloedcellen massaal kapot. De dieren krijgen koorts, stoppen met eten en hebben bleke slijmvliezen. Met onderzoek wordt gevonden dat de dieren een te laag aantal rode bloedcellen hebben, vaak gecombineerd met leverproblemen en lymfekliervergroting.
De behandeling moet snel na verdenking van de ziekte worden ingesteld, omdat de dieren anders zelfs kunnen sterven.

Ziekteverschijnselen Babesia:

- lusteloosheid
- geen eetlust
- koorts
- hoge pols en versnelde ademhaling
- bloedarmoede (bleke slijmvliezen) en vaak problemen bij de bloedstolling


Hoe kunt u voorkomen dat uw hond Babesiose of een andere door teken overgebrachte ziekte oploopt?

Snel tekenverwijderen: zorg dat u een goede tekenpincet hebt. Als u de teek snel verwijdert, heeft de teek minder kans ziekten over te brengen.
Tekendodende middelen: Deze zijn te verkrijgen in de vorm van banden, spray's en druppels, die op de huid in de nek, opgebracht worden. Vlooienmiddelen werken meestal niet tegen teken!
Vaccinatie: naast bovengenoemde maatregelen is het aan te raden honden, die mee op vakantie naar het buitenland gaan, tegen Babesiose in te enten. In Nederland kan het verstandig zijn te vaccineren als u veelvuldig met uw hond in de risicogebieden komt. Vaccinatie geeft echter nog geen volledige bescherming.


Bron: www.dierenkliniek.com
M. Kinneging
Tilburg
Tel. 06 5358 4348

info@caterstede.nl
Development & hosting: BizzView